CEMÂLEDDİN AKSARÂYÎ TÜRBESİNDEKİ MEZAR TAŞLARI RESTORE EDİLDİ

BAŞKAN DİNÇER; “TÜM HASSASİYETİMİZLE TARİHİ DOKUMUZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Aksaray Belediyesinin kültürel mirasımızın kadim unsurlarından biri olan türbeler için başlattığı bakım ve onarım faaliyetleri tüm hızıyla devam ediyor. Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer göreve geldiği ilk günden itibaren şehrin tarihi kimliğini ortaya çıkaracak projelerle, günümüze miras kalan yapıların geleceğe taşınması konusunda yaptığı çalışmaları sürüyor. Bu kapsamda Evrah Kabristanlığı içerisinde yer alan Cemâleddin Aksaray-i Türbesinin mezar taşları restore edildi.

Yapılan çalışmaları değerlendiren Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer şunları söyledi; “Şehrimizdeki tarihi değerlerimize sahip çıkarak şehrimizin manevi ikliminin korunmasına katkı sağlıyoruz. Evliyalar şehri Aksaray’ımızda bulunan çok sayıda ki bu emanetlere sahip çıkarak gelecek nesillere aktarmak için restorasyon çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Tüm hassasiyetimizle çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz” dedi.

CEMÂLEDDİN AKSARAY-İ KİMDİR?

Osmanlıların ilk devrinde yetişen tefsir, lügat, edebiyat ve tıp alimi Cemaleddin Aksarayi’nin asıl adı Mehmed’tir. I. Murad devrinde dini, edebi ve akli ilimler alanında ün yapmış alimlerden biri olup nisbesinden de anlaşılacağı üzere Aksaraylıdır.

Doğum tarihi ve öğrenimi hakkında ayrıntılı bilgi bulunmamakla beraber Aksaray’da yaşadığı, ilmi faaliyetlerini burada sürdürdüğü bilinmektedir. Kendi döneminde Cemali ismiyle tanınmıştır.

Aksaray Zincirli Medresesi’nde müderris olan Aksarayi öğretim faaliyetini burada sürdürür. Devrinin ilim ve irfan hayatına büyük ölçüde hizmet etmiş olan Aksarayi pek çok talebe yetiştirmiştir.

Kabri, Evrah kabristanlığının giriş kısmının 80 metre ilerisindeki ismini taşıyan mescidin yanındadır.