BEDRİYE MEDRESESİNİN RESTORASYON ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

BAŞKAN DİNÇER; “YAPTIĞIMIZ RESTORASYON ÇALIŞMALARI TARİHİMİZE IŞIK TUTUYOR”

Aksaray Belediyesi yaptığı restorasyon çalışmalarıyla tarihe ışık tutmaya devam ediyor. Selçuklu ve Osmanlı Döneminde medrese olarak hizmet veren yapı, tarihteki yolculuğuna yapılan titiz restorasyon çalışmasının ardından yine yapılış gayesine uygun devam edecek.

Çağın şartlarına uygun olarak ilim ve irfan merkezi olarak kullanılması planlanan medrese, İsteyen herkesin kitap okuyarak keyifli ve huzurlu vakit geçirebileceği, öğrencilerin ders çalışabilecekleri bir merkez olacak. Ayrıca medresenin içerisinde doğal taş sergi salonu ve kütüphanesi de yer alacak.

Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer açılışa hazırlanan Bedriye Medresesine ilişkin şu görüşlere yer verdi. “Bir tarih şehri olan şehrimizde yaptığımız restorasyon çalışmaları ile geçmiş ve bugün arasında bir köprü kurarak ecdat yadigarı eserlerimizi geleceğe taşıyoruz. Atalarımızdan bize miras kalan eserlerimizden biri olan Bedriye Medresemizdeki çalışmalarımızda tamamladık. Çok yakında açılışını gerçekleştireceğimiz Bedriye Medresemiz eğitim ve kültür merkezi olarak görevini ifa etmeyi sürdürecek” dedi.

BEDRİYE MEDRESESİ (KADIOĞLU) TARİHÇESİ

Aksaray tarihine ışık tutan en güvenilir kaynaklardan biri olan İbrahim Hakkı Konyalı’nın eserinde 1909-10 (H.1327) yılında Kadızade İbrahim Efendi tarafından 13. yüzyıla ait yıkılan eski medresenin yerine yaptırıldığını yazmaktadır. Cumhuriyet devrinde, Konyalı’nın incelediği dönemde ev olarak
kullanılmaktaydı. Uzun yıllar metruk kalan medrese, Aksaray Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edilerek gelecek nesillere taşınmış oldu.