Haber

AKSARAY BELEDİYESİ ÜRETEN BELEDİYECİLİĞİN EN GÜZEL ÖRNEĞİNİ SERGİLİYOR

AKSARAY BELEDİYESİ ÜRETEN BELEDİYECİLİĞİN EN GÜZEL ÖRNEĞİNİ SERGİLİYOR

 

İHTİYAÇ SAHİBİ AİLELER İÇİN TARIMSAL ÜRETİME DEVAM EDİLİYOR

 

 

Aksaray Belediyesi, geçtiğimiz yıl ihtiyaç sahiplerinin un ihtiyacını karşılamak için hububat ekimi yaptığı tarım alanlarına bu yıl nohut ekiyor.

 

Aksaray Belediyesi'nin geçen yıl başlattığı ve âtıl arazilerin üretime kazandırıldığı 500 dekarlık tarım alanında arpa üretimi yapılmıştı. Belediyeye ait tarım arazilerinden üretilen 75 ton arpa, buğday ile değiştirildi. Elde edilen buğdaylar fabrika ortamında una dönüştürülmüştü. Üreten Belediyecilik anlayışı ve sosyal belediyeciliğin buluşturulduğu proje ile ihtiyaç sahibi 700 ailenin bir yıllık un ihtiyacı karşılanmış oldu. Belediye ekipleri bu yılda ihtiyaç sahibi aileler için nohut ekimine başladı. Belediye ekipleri, traktör ve tarım ekipmanları yardımı ile ekime hazır hale getirdiği tarlaların ihtiyacı olan gübrelemeleri yaptıktan sonra tohumu toprakla buluşturuyor.

 

Başkan Dinçer, Aksaray Belediyesi’nin tarımsal üretim anlamında hayata geçirdiği projelerin ülke ekonomisine katma değer sağlamasının yanı sıra bölge çiftçisi içinde ar-ge niteliği taşıdığına dikkat çekti. Başkan Dinçer açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı; ‘’Üreten Belediyecilik anlayışımız ile tarımsal üretim anlamında birçok projeyi hayata geçirdik. Bu yıl belediyemize ait 500 dekarlık tarlamıza ektiğimiz arpamızı hasat ettik. Buradan 76 ton arpa elde ettik. Şehrimizin verimli topraklarından elde ettiğimiz gelirleri, ihtiyaç sahibi Bin 750 ailemize 25 kilogramlık un desteğinde bulunmuştuk.

 

Aksaray birçok üründe Türkiye’de ilk 10’da yer alıyor. Bizde çiftçilerimize alternatif ürünler sunmak ve tarım ve turizmi birleştirmek adına 3 yıl önce atıl bir araziye lavanta bahçesi kurmuştuk. Lavanta suyu az tüketen bir bitki olduğu için bölge çiftçilerimizin oldukça dikkatini çekti. Çiftçilerimiz uzmanlarımızdan lavanta bitkisinin yetişme şartlarının, pazarlama olanaklarının ve kullanım alanlarının bilgisini alarak alternatif bir bitki olarak değerlendirebiliyor.

 

Belediyemize ait üretim ile ilgili bir diğer projemiz ise fidan ve süs bitkisi yetiştiriciliği alanında oldu. Biz şehrimizin Yeşil Aksaray adıyla anılması için bir seferberlik başlatmıştık. Bu kapsamda 100 bin yetişmiş ağacı toprakla buluşturduk. Şehrimizin sokaklarını caddelerini ve yeşil alanlarını süsleyen bu bitkilerin üretimini belediyemize ait kurduğumuz seramızda yetiştiriyoruz. Bu şekilde hem belediye bütçemizin giderlerini azaltmış oluyoruz hem de uzun süre dayanabilen fideler ve fidanlar yetiştirmiş oluyoruz.

 

Gençlerimizin üretimin farkında olmasını önemsediğimiz için ve üretilen ürünlerin tarladan sofraya varıncaya kadarki hikayesini anlamaları için Aksaray Bilim Merkezimizin bahçesinde bir sera kurduk. 200 metrekare açık alan ve 200 metrekarelik kapalı alanı olan seramızda 150 gencimiz üretilen ürünlerin her aşamasını inceleyebiliyor’’ dedi.