KATI ATIK DEPOLAMA TESİSİNİN KAPASİTESİ ARTMAYA DEVAM EDİYOR

BAŞKAN DİNÇER; ‘’ÇÖP'ÜN TAŞINMASI EN ÖNEMLİ PROJELERİMİZDEN BİRİSİYDİ’’

Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, sürdürülebilir atık yönetimiyle projelendirdiği yaklaşık 250 milyon TL yatırım bedeline sahip Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’nde incelemelerde bulundu.

Sıfır atık yönetimini en iyi uygulayan belediyeler arasında yer alan Aksaray Belediyesi, geçtiğimiz yıllarda faaliyete aldığı yeni katı atık Tesisi içinde GES kurulumu için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile EPDK onayı tamamlanmış olup 0,82 MW/saatlik GES kurulumuna lisans alma süreci başlamıştır. Böylece Tesis içinde Biyogaz ile birlikte GES projesi de hibrit olarak çalıştırılacak.

Tesis içeresinde çöplerin düzenli depolanması için Lot alanları, Mekanik ayrıştırma Tesisi, Organik maddeden gübre elde edilen Kompost tesisi ve Çöp gazından elektrik üretim santrali ve GES santrali bulunmaktadır.

Projenin enerji santrali, sızıntı suyu havuzu ve lot alanları inşaatı başlamış olup, mekanik ayrıştırma ve kompost tesisi 2023 yılında başlayacaktır. Proje inşaatların tamamlanması için bir yıl öngörülmektedir. Projenin Aksaray’a 30 yıl hizmet edeceği ön görülmüştür.  Tesisin ÇED ve EPDK Enerji Lisansı süreci tamamlanmış olup, 1 yıl içinde de tüm tesislerin lisansı alınacaktır.

Tesisler tamamladığında organik maddelerden ve GES den elektrik enerjisi sağlanacak olup yaklaşık 15 000 bin konutun enerji ihtiyacı karşılanacaktır. Ayrıca yine organik maddelerden park ve bahçelerde kullanılmak üzere gübre elde edilecektir. Mekanik Ayırma Tesisinde kâğıt, karton, plastik vb. geri dönüştürülebilen atıklar tamamı geri kazanılacak Sıfır Atık Projesi desteklenecektir.

Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’nde yaptığı incelemelerin ardından açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, çöplerin enerjiye dönüştürüldüğü tesise Güneş Enerji Santrali içinde girişimlerin yapıldığını duyurdu. Şehrin geleceği için temiz ve yaşanabilir Aksaray için çalıştıklarını Belirten Başkan Dinçer, yeni tesisin kurulumu ile katı atıkların kötü kokuya, görüntüye neden olmadan işlenerek ekonomik bir kaynağa dönüştürüldüğünü söyledi.