ORTA REFÜJLER PEYZAJ ÇALIŞMASI İÇİN ELVERİŞLİ HALE GETİRİLİYOR

BAŞKAN DİNÇER ‘SORUNLARA KALICI ÇÖZÜMLER ÜRETİYORUZ’

Aksaray Belediyesi Ankara yolu orta refüjünde ağaçların ve süs bitkilerinin daha gür bir biçimde yetişmesi için çalışma başlattı.

Şehrin ana arterlerinden olan Ankara yolu orta refüjü geçtiğimiz dönemlerde Karayolları genel Müdürlüğüne aitti. Aksaray Belediyesi ve Karayolları Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol ile orta refüj Aksaray Belediyesine devredildi.

Aksaray Belediyesi ekipleri orta refüjün daha yeşil bir görünüme sahip olması için ağaçlandırma çalışması yapmadan önce uzun yıllardır birikmiş ve katman oluşturmuş olan eski asfaltın ve mıcırların temizlenmesi için çalışma başlattı.

Aksaray Belediyesine ait iş makinaları ile mevcut bulunan ağaçlar sökülerek toprak yapısı daha uygun olan bir alana dikildi. Daha sonra orta refüjde torak altında yıllar öncesinde kalan asltlı yapı ve mıcırlı toprak katmanı kazılarak yerine toprak drenaj çalışması yapıldı. Orta refüj ağaçların ve süs bitkilerinin yetişebileceği toprak ile dolduruldu.

Drenaj çalışmalarının tamamlanmasının ardından bu bölgede toprak şartlarına ve iklim koşullarına uygun ağaç ve süs bitkilerinin dikileceğinin bilgisi paylaşıldı. Karasu kavşağı olarak adlandırılan bölge ile toki kavşağı arasında toplamda 7 Bin 200 metrelik alanda bu çalışma yapılarak orta refüj ağaçların ve süs bitkilerinin daha gür bir biçimde yetişeceği bir yapı kazanacak. Şuana kadar yürütülen çalışmalar ile Bin 400 metrelik alanın toprak yapısı uygun hale getirildi.

Yapılan çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Evren Dinçer, çalışmanın yapıldığı bölgenin eskiden beri kullanılan bir yol olması hasebiyle burada asfalt kırıklarının ve mıcırların toprak altında bir katman oluşturduğunu ifade etti. Bu oluşan katmanın ağaçların ve süs bitkilerinin yetiştirilmesini zorlaştırdığı belirtti.  Bu orta refüjün yeşillendirilebilmesi adına toprakta bir drenaj çalışmasının zorunlu olduğunu ifade ederek yapılan çalışma ile toprağın çok daha verimli hale getirildiğinin altını çizdi. Toki kavşağı ve karasu kavşağı arasındaki yolun orta refüjü çalışmaların tamamlanmasının ardından yemyeşil bir görünüm kazanacağını söyledi.