AKSARAY BELEDİYESİ, BEDRİYE MEDRESESİ’NDE RESTORASYON ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

BAŞKAN DİNÇER “KÜLTÜR VARLIĞIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ”

Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, şehir merkezinde ender tarihi yapılar arasında bulunan Bedriye Medresesi’nde restorasyon çalışmalarının başladığını duyurdu.

Anadolu Selçuklu Sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev Dönemi’nde inşa edildiği tahmin edilen Osmanlı Dönemi’nin önemli ilim merkezleri arasında yer alan Bedriye Medresesi aslına uygun restore edilecek.

Taşpazar Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Selçuklu Dönemi’nin izlerini taşıyan Bedriye Medresesi’nde kültür varlıklarımız arasında önemli bir yer teşkil ediyor. Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer’in girişimleriyle Aksaray Belediyesi tarafından geçtiğimiz günlerde medresenin restoresi için ön hazırlık çalışması başlatılmış ve ihale süreci tamamlanmıştı.

Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, medreseye ait bir kitabe bulunamadığı için geçmişine dair bilginin sınırlı olduğunu, ancak Osmanlı Dönemi tarihinde bakıldığında Bedriye Medresesi’nin dönemin önemli ilim merkezileri arasında yer aldığını bildirdi.

Bedriye Medresesi’nin geçmiş tarihte farklı amaçlarla kullanıldığını, özellikle Osmanlı son dönemi ile erken Cumhuriyet Dönemi’nde fetvahane olarak hizmet verdiğini aktaran Başkan Dinçer, “Şehir merkezinde yer alan Bedriye Medresemiz, atalarımızdan bize miras kalan en önemli kültür yapılarımızdan. Bedriye Medresemizin mimari bütünlüğünü bozmadan aslına uygun restoresini başlattık. Gelecek kuşağa önemli bir eser daha bırakmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Aksaray Belediyesi’nin kültür varlıklarına sahip çıktığını aktaran Belediye Başkanı Dinçer, daha önce de tarihi Kalanlar Köprüsü, Kılıçarslan Türbe ve Köşkü, Melik Mahmut Gazi Hangahı’nda ve Hamza Baba Türbesi restorelerinin yapıldığını, Hasas Baba Türbesi’nin ise tamamlanma aşamasında olduğunu bildirildi.